Ayvacık'ta jeotermal kaynaklı OTB'nin kurulması için etüt çalışmaları tamamlandı
.jpeg)
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından sıcak su arama etüt çalışmaları ve genel yerleşim planının da tamamlanan projenin tamamlanmasıyla bölgede 2 bin 500'den fazla kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.
Çanakkale Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ayvacık Kaymakamı Salih Sak, Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas Sera OTB'nin kurulması için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü ifade etti.
Organize sanayi bölgesi için etüt çalışmalarının MTA tarafından tamamlandığını belirten Kaymakam Sak şunları kaydetti:
"Ekipler bölgede yaptığı çalışmalar neticesinde sondaj kuyuları için rapor hazırlayacak. Söz konusu rapor içerisinde yeni jeotermal kaynak üretim kuyularının yerleri belirlenecek. Ardından ise sıcak su sondaj çalışmalarına başlanacak. Ayvacık'ta faaliyete geçecek jeotermal kaynaklı sera OTB ile hem bölgede yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade edilmesi sağlanacak hem de bölgede kurulacak modern teknolojik seralar ile tarımsal üretim faaliyetleri de değer kazanacak, ülkemizin ihracatına olumlu katkı sunacaktır.
Faaliyete geçecek OTB ile ekseriyeti kadın olmak üzere 2 bin 500'den fazla insana iş imkanı sağlayacak çok kıymetli bir projenin çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. Kaz Dağlarının eteğindeki Ayvacık Organize Tarım Bölgesi; jeotermal kaynak potansiyeli, zengin işgücü kaynağı, Avrupa pazarına coğrafi yakınlık gibi özellikleri ile ön plana çıkmaktadır."
Ayvacık ilçesi Tuzla ve Gülpınar köylerinin sınırları içinde kalan 2bin 500 dekar alanda oluşturulacak OTB için Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ile Ayvacık Kaymakamlığı ve Belediyesince hazırlanan proje, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce de destekleniyor.
OTB'de sera işletmeleri, sulama, gübreleme, otomasyon ve dezenfeksiyon alanları, sanayi alanında ise ürün tasnif, ambalaj ve paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, sıvı karbondioksit ve kuru buz üretme tesisleri, ürün işleme ve kurutma tesisleri yer alacak. haberturk
Çanakkale dünya çiçek pazarlarında söz sahibi olmaya hazırlanıyor!
Çanakkale, süs bitkileri ihracatında büyük adımlar atarak dünya çiçek pazarlarında söz sahibi olmaya hazırlanıyor. ÇOMÜ öncülüğünde yürütülen projelerle kadın üreticilere destek sağlanırken, uluslararası fuar ve müzayedelerle küresel iş birlikleri güçlendiriliyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, tarımsal üretimde yenilikçi yaklaşımları teşvik etmeye ve kırsal kalkınmaya öncülük etmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çanakkale Ziraat Odası ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi ile imzaladığımız “Süs Bitkileri İhracat Potansiyelini Geliştirme” protokolü, somut sonuçlar vermeye başladı.
Yapılan açıklamada, "Protokol kapsamında, 5 farklı bitki türüyle 20’den fazla kadın üreticiye ulaştık. Üretim planlamasından hasat sonrası süreçlere kadar geniş kapsamlı eğitimler verdik, adaptasyon denemeleri gerçekleştirdik ve üreticilerimizi desteklemek adına dikim ve hasat şenlikleri düzenledik. Şimdi ise bir adım daha ileri giderek, Çanakkale’de üretilen çiçeklerin Batı Avrupa’nın en büyük çiçek mezatlarına ihracatını sağlamak için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. nBu hedef doğrultusunda, Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Keskin, yönetim kurulu üyeleri ve Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası ile iş birliği içinde, tohumluk seçiminden üretime, lojistikten müzayede süreçlerine kadar kapsamlı bağlantılar kurduk" ifadelerine yer verildi.

Uluslararası deneyim ve küresel iş birlikleri
28-31 Ocak 2025 tarihleri arasında gerçekleşen teknik gezi kapsamında, Almanya IPM Essen Fuarı, Almanya Rhein Maas Çiçek Mezatı, Hollanda Plantion Çiçek Mezatı, Anthura Islah ve Ar-Ge Merkezi ile Wageningen Üniversitesi Araştırma ve Çiftçi Eğitim Merkezi ile Dusseldorf Heinrich Heine Üniversitesi ziyaret edildi. Yapılan bu temaslarla üreticilerin uluslararası çiçek piyasasını yakından tanıması sağlanırken, ihracat sürecine yönelik kritik bilgiler edinildi.
Araştırmacılar ve gençler için büyük fırsat
Çanakkale artık dünya çiçek pazarlarında söz sahibi olmaya hazırlanıyor diyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi; "ÇOMÜ olarak, yalnızca üreticileri desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda genç girişimcileri ve araştırmacıları tarım ve biyoteknoloji alanında yenilikçi projeler geliştirmeye teşvik ediyoruz. Küresel tarım pazarlarında rekabet edebilecek projeler üretmek isteyen her öğrenciye, akademisyene ve girişimciye kapılarımız sonuna kadar açık. Ülkemizin kırsal ve tarımsal potansiyelini yenilikçi yaklaşımlar ve bilimsel çalışmalarla katma değere dönüştürmek için tüm imkânlarımızı seferber etmeye devam edeceğiz. Çanakkale artık dünya çiçek pazarlarında söz sahibi olmaya hazırlanıyor!" şeklinde ifade edildi. canakkaleolay
DSİ’den çiftçilere destek
DSİ 252. Şube Müdürlüğü, çiftçilere hizmet için su kontrol elemanlarının montajına hazırlanıyor.
DSİ 252. Şube Müdürlüğü, Çanakkale'de tarımsal sulama projeleri kapsamında önemli bir çalışmayı tamamladı. Çan Altıkulaç Göleti Bak-Onar 2 Projesi ile Ayvacık Paşaköy ve Tuzla Ovaları Arazi Toplulaştırma (AT) ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri (TİGH) Projesi çerçevesinde üretilen su kontrol elemanlarının fabrika testleri teknik personel tarafından başarıyla gerçekleştirildi.
Testleri tamamlanan malzemelerin en kısa sürede sahaya sevk edilerek montajlarının yapılması planlanıyor. Çiftçilerin hizmetine sunulacak olan bu su kontrol elemanları, tarımsal sulamada verimliliği artırmayı ve bölgede modern sulama sistemlerinin yaygınlaşmasını hedefliyor. canakkaleolay
Assos kazılarında erken Osmanlı dönemine ait hamam bulundu
Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırları içinde kalan Assos'ta, erken Osmanlı dönemine ait hamam bulundu.
Antik Çağ'da "Troas" olarak adlandırılan bölgenin güney ucunda volkanik bir tepenin zirvesi ile yamaçlarını kapsayan alanda, Yunanistan'ın Midilli Adası'nın karşısında kurulan kent, asırlar boyunca kesintisiz birçok medeniyete ev sahipliği yaptı.
Assos Antik Kenti'nde ABD'li arkeologların 1800'lü yıllarda ilk kez gerçekleştirdiği kazılara, uzun bir aranın ardından 1981'de yeniden başlandı. Bölgede Türk bilim insanlarınca 44 yıldır kazı yürütülüyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, AA muhabirine, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve İÇDAŞ'ın ana sponsorluğunda kazıya devam ettiklerini söyledi.
2024 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının başlatmış olduğu Geleceğe Miras Projesi kapsamında Assos'ta en uzun kazı sezonunu tamamladıklarını belirten Arslan, kazıları aralık ayının sonuna kadar devam ettirdiklerini ifade etti.
Bu süreçte Assos'taki kazı çalışmalarının kentin farklı noktalarında yürütüldüğüne ve önemli buluntulara ulaşıldığına işaret eden Prof. Dr. Arslan, "Bunların ilki Athena tapınağında bulundu. Akropoliste bu alanın kullanımına ilişkin araştırmalar yapıldı ve bu araştırmalar sırasında da caminin hemen arkasında erken Osmanlı dönemine ait küçük bir hamam bulundu. Bu hamamın özelliği, gerek 'cehennem' dediğimiz alttan ısıtma sistemleri, gerekse suyun kullanılması gibi bütün bu teknik konuların çok iyi anlaşılmasına imkan veren bir örnek. Ortaya çıkarılan hamamın, özellikle erken dönem Osmanlı mimarisi örnekleri için küçük ama oldukça iyi korunmuş bir örnek olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu.
Nurettin Arslan, hamamda özellikle soyunma bölümü denilen bölümdeki zeminde kullanılan bir mermer parçasının bilim dünyası için ayrı bir önem taşıdığına işaret etti.
Bu mimari parçada bir yazıtın yer aldığını anlatan Prof. Dr. Arslan, şöyle devam etti:
"Bu yazıt milattan sonra 480 yılına tarihleniyor ve İmparator Zeno iktidarına denk geliyor. Yazıtta anlatılanlar arasında vergilendirme ve mali yönetim, adli uygulamalar, kentsel ve kırsal düzenlemeler, arazi mülkiyeti ve yönetimi konularında çok fazla bilgi içeriyor ve bu yazıtın çözümleme süreci devam ediyor. Bittiği zaman da burada anlatılanlar bilim dünyasına tanıtılacaktır."
Arslan, hamamdaki buluntuların da çok önemli olduğunu hatırlatarak, "Bunlar birkaç tane 1. Murat dönemine ait sikke ve birkaç seramik parçası. Aynı zamanda da bu hamamın yapım tekniği planı tipik olarak erken Osmanlı dönemi hamamını yansıtıyor. Bu hamamın, tahminimize göre cami ve köprüyle birlikte 1. Murat dönemi olduğu için 14'üncü yüzyıla ait bir örnek olduğunu söyleyebiliriz." dedi.
AYVACIK’TA ‘GENÇ HATİPLER HUTBE YARIŞMASI’ DÜZENLENDİ

Ayvacık ilçesinde Çanakkale genelinde imam hatip liseleri arasında genç hatipler hutbe yarışması düzenlendi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın tertip etmiş olduğu İmam Hatip Liseleri arasındaki mesleki yarışmaları bir ayağı olan “Genç Hatipler Minberde Hutbe Yarışması” Çanakkale İl Finali Ayvacık Anadolu İmam Hatip Lisesi koordinesinde Ayvacık Pazaryeri Camii’nde düzenlendi. Çanakkale İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Büyük, Ayvacık İlçe Milli Eğitim Müdürü A. Enver İnanç, Lapseki İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Çetin, Ayvacık İlçe Müftüsü M. Emin Olgun, 7 ilçeden okul müdürleri, danışman öğretmenleri ve öğrencilerin katıldığı yarışma coşku ve heyecanlı anlara sahne oldu.
Biga Anadolu İmam Hatip Lisesinden Ahmet Gezer’in il birincisi, Çanakkale Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Ömer Önder’in il ikincisi, Ayvacık Anadolu İmam Hatip Lisesinden Mehmet Taku’nun il üçüncüsü olduğu yarışmada koordinatör okul Ayvacık Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü tarafından öğrencilere, danışman öğretmenlere, okul idarecilerine, seçici kurul üyelerine ve organizasyona maddi destek veren kurum ve kuruluşların temilcilerine belge ve ödüller verildi. ayvacikgszetesi
Tamamı ahşap Zeytin sıkma makinası..

Assos Antik Kenti'nde 1700 yıllık lazımlıklar gün yüzüne çıkarıldı

Ayvacık ilçesindeki 7 bin yıllık Assos Ören Yeri'nde devam eden kazı çalışmalarında, kullanıldıktan sonra çöpe atılan 1700 yıllık seramik lazımlıklar gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Çöplükler evlerdeki gündelik yaşamını aydınlatması için bize çok fazla arkeolojik veri sunuyor" dedi.Ayvacık ilçesindeki 7 bin yıllık Assos Ören Yeri'nde devam eden kazı çalışmalarında, kullanıldıktan
Aristoteles başta olmak üzere Platon'un öğrencilerinin faaliyette bulunduğu, Yunan şehir devletinin en güzel modelleri arasında gösterilen 7 bin yıllık Assos Ören Yeri'ndeki kazılar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında, yurt içi ve yurt dışından gelen toplam 25 kişilik ekiple sürdürülüyor. Assos'ta bu yıl devam eden kazı çalışmalarında, kullanıldıktan sonra çöpe atılan 1700 yıllık lazımlıklar gün yüzüne çıkarıldı.
‘BİR KISMI HALA KULLANILABİLECEK ŞEKİLDE’
Kentin çöplük alanında devam eden çalışmalara ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Nymphaeum adını verdiğimiz bu yapı Agora'nın doğusunda yer alıyor ve hemen üst teraslarında da konut alanları bulunuyor. Bu yapının etrafındaki boş alanlar, evlerde kullanılan çanak çömlekler ya da diğer atıkların atıldığı bir çöplük alanı olarak kullanılmış. O yüzden burada ele geçen buluntular bizim için önemli. Her yıl bu alandan çok sayıdaki buluntu değerlendirilerek restore ediliyor. Bu yıl yaptığımız çalışmalarda bizim evlerde kullanıldığını bildiğimiz ve lazımlık olarak adlandırdığımız, pişmiş topraktan yapılmış çok fazla sayıda seramik kap bulduk. Bunların bir kısmı hala kullanılabilecek şekilde tümlenebiliyor" dedi. milliyet
Kaymakam Sak, Gülpınar'da
Ayvacık Kaymakamı Salih Sak, ilçede genelindeki hane ziyaretlerini sürdürüyor.
Ayvacık Kaymakamı Salih Sak, ev ziyaretleri kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf Müdürü Nilüfer Tekbıyık ile birlikte Gülpınar köyünde ikamet eden Kıbrıs Gazisi Sadi Evci ve Özdil ailesinin evlerine misafir oldu. canakkaleolay
Şapköy'de fistik hasadı yapıldı

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin Şapköy köyünde bu yıl ücretimi 40 tonu bulan Antep fıstığının hasadı ile birlikte geleneksel şenlik düzenlendi.
Çanakkale'de Antep fıstığının üretim merkezi olan Ayvacık ilçesinde her yıl artan üretim sonrasında Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geleneksel hale getirilen hasat şenliğinin 3'üncüsü Şapköy'de düzenlendi.
Ardından köyde yapımı tamamlanan Şapköy Antep Fıstığı Üretim ve Paketleme Tesisi ile köy meydanında üreticiler tarafından yetiştirilen ürünlerin sergilendiği stantlar gezildi/ haberturk
Arkeolog Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel'in cenazesi Babakale'de toprağa verildi
.jpg)
Ankara'da önceki gün vefat eden Ankara Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel, çok sevdiği Babakalede toprağa verildi.
Ankara'da önceki gün vefat eden Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel, çok sevdiği Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde toprağa verildi.
Arkeolog Özgünel'in cenazesi ilk olarak, 1980 ve 2019 yılları arasında kazı başkanlığını yürüttüğü Ayvacık'ın Gülpınar köyündeki Apollon Smintheion Antik Kentine getirildi.
Burada yapılan duanın ardından Babakale köyündeki cenazeye geçildi.
Özgünel'in yakınları burada taziyeleri kabul etti.
Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel'in cenazesi Babakale Köyü Camisinde ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında toprağa verildi.
Törene, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez ve Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük'ün yanı sıra birlikte çalıştığı mesai arkadaşları, bölgedeki arkeolojik kazılarda görevli kazı başkanları, arkeologlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması'nın 37'ncisi gerçekleştirildi
ÇANAKKALE'de, 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında bu yıl 37'ncisi düzenlenen Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışı, eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in de katılımıyla yapıldı.
Çanakkale'de, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle geleneksel olarak düzenlenen boğazı yüzerek geçme yarışının bu yıl 37'ncisi yapıldı. Eceabat kumsalı ile Çanakkale İskele Meydanı arasında 6,5 kilometrelik parkurda gerçekleştirilen yarışa, 20 ülkeden 1300'e yakın yüzücü katıldı. 12 kategoride gerçekleştirilen yarış sırasında 65 balıkçı teknesi, 10 hızlı bot, 4 Sahil Güvenlik botu, 1 Çanakkale Belediyesi botu, 2 Deniz Polisi botu, 1 Kıyı Emniyeti botu, 1 ambulans bot, 40 kano sporculara destek verdi, 33 hakem ile 16 cankurtaran da görev yaptı. Yarışçılar feribotla başlama işaretinin verileceği Eceabat ilçesine götürüldü. Yüzme yarışında sporcuların güvenliği için Çanakkale Boğazı çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı. Yarışta, genel klasman erkeklerde 43 dakika 25 saniye ile Stevan Pavlovic birinci, 45 dakika 11 saniyeyle Özkan Dizar ikinci, 45 dakika 35 saniye ile Muhammed Naim Mısırlıoğlu üçüncü, genel klasman kadınlarda 49 dakika 2 saniyeyle Çiğdem Ezo Topaloğlu birinci, 51 dakika 37 saniyeyle Ümit Ilgın Aydınöz ikinci, 52 dakika 1 saniyeyle Aybige Su Irçağ üçüncü oldu.
'ÖNEMLİ OLAN ALDIĞIMIZ MADALYA DEĞİL, KATILMA CESARETİNİ GÖSTERMEK'
Zafer Bayramı'nda bu yüzme yarışının yapılmasının ve bütün şehitlerin, gazilerin saygıyla anılmasının harika olduğunu söyleyen eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, "Onlar sayesinde buralarda özgürce Türk bayrağını dalgalandırarak yüzüyoruz. Güzel bir yarış. İstanbul'daki kıtalararası maratonun arkasına 5-6 gün sonra 30 Ağustos'ta da burayı yapalım istedik. İkisi beraber yapıldığı zaman yurt dışından gelen bütün yüzücüleri yaklaşık 1 hafta, 10 gün Türkiye'de tutma imkanımız olur. Onlar da Türkiye'nin büyükelçileri olarak dışarıda bizi iyi temsil ederler. Lobicilik faaliyetlerimize katkıda bulunurlar. Yarış güzel. İyi çalışanlar başarılı oldu. Burada önemli olan aldığımız madalya değil, katılma cesaretini göstermek. Gençlere de hakikaten dünya çapında yüzücüler yetiştirerek örnek olabilmek. Bugüne kadar ilk defa bir olimpiyat beşincisi yetiştirebildik. Onun arkasından inşallah daha iyileri gelecek. 30 Ağustos Zafer Bayramımızın vatanımıza, milletimize örnek bir bayram olarak bizden sonraki nesillere ne yapacaklarını gösteren bir etkinlik olarak kalmasını arzu ediyorum" diye konuştu.
Yarışa katılan Suriye asıllı Türk vatandaşı Muhammed Naim Mısıroğlu ise "İstanbul'dan geldim. İlk defa Çanakkale Boğazı'ndaki yüzme yarışında yüzüyorum. Parkur çok zor ama Allah'a şükür kazandım. Herkese çok teşekkür ederim. Aslen Suriyeliyim. Dedem Türk. Ben yeni vatandaşlık aldım. Benim hedefim Türk Milli Takımı'nı temsil etmek" dedi.
Yarışı bitiren tüm sporculara madalya dağıtılırken, dereceye girenlere ise ayrıca çeşitli ödüller verildi. haberturk
Çanakkale'ye 92 yeni hekim atandı
Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan 118. Dönem Devlet Hizmet Yükümlülüğü Atama Kurası kapsamında, Çanakkale iline toplam 92 hekim kadrosu tahsis edildi.
Sağlık Bakanlığı’nın 118. Dönem Devlet Hizmet Yükümlülüğü Atama Kurası kapsamında Çanakkale’ye önemli bir sağlık kadrosu tahsis edildi. Yapılan atamalarla, il genelinde toplam 92 hekim görevlendirilecek. AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, atamaların Çanakkale ve ilçelerindeki sağlık hizmetlerine katkı sağlayacağını belirterek, “Çanakkalemize hayırlı olsun” dedi.
Atama kurasında, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne 1 Cerrahi Onkoloji Uzmanı, 1 Çocuk Ergen ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı ve 3 pratisyen hekim atanırken, Gökçeada Devlet Hastanesi’ne 1 Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı gönderilecek. Gelibolu Şehit Koray Onay Devlet Hastanesi’ne ise 9 pratisyen hekim atanacak. canakkalegundem
Çanakkale'de gözleri Assos'a çevirdi! 1700 yıllık yüzük taşından Athena çıktı
.jpeg)
Assos Ören Yeri'nde Ksenedochion yapısında Roma İmparatorluk dönemine ait üzerinde Athena betimlemesi olan kıymetli bir yüzük taşı bulundu.
Assos Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, 1700 yıllık Athena betimlemeli yüzük taşının kentte ileri gelen bir kişiye ait olduğunu ve bir mühür olarak kullanıldığını söyledi.
Başta Aristoteles olmak üzere Platon'un birçok öğrencilerinin üç yıl yaşadıkları Assos antik kenti, en iyi korunmuş şehir devleti olarak kabul ediliyor.
Arazideki kazı, onarım ve düzenlenme faaliyetlerinin yanında belgeleme, yayın ve küçük eselerim restorasyon ve konservasyon faaliyetleri kazı evindeki depo ve laboratuvarda yapılıyor.
Yüzük taşının Assos Kazı evindeki laboratuvarda restorasyon, fotoğraflama ve belgeleme işlemi yapıldı.
Assos Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, 1700 yıllık kentin ana tanrıçası olan ‘Athena' betimlemeli yüzük taşının kentteki ileri gelen bir kişiye ait olduğunu ve bir mühür olarak kullanıldığını söyledi. turkiye
1500 YILLIK KONUTLAR BULUNDU

1980 yılında başlayan kazı ve restorasyon çalışmaları, bu yıl yFarelerin bastığı kent olarak bilinen Apollon Smintheus Kutsal Alanı'ndaki kazılarda 1500 yıllık konutlar gün yüzüne çıkarılıyor.
Yaklaşık 15 kişilik ekip ile Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Kaplan başkanlığında sürüyor. Buradaki çalışmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Kaplan, Smintheion'da “ilk önce yıllar evvel Neolitik geç evresini bulduk. Kalkolitik dönemi kazdık ve bütün dönemler biliniyor. Yayınlar yapıldı. Klasik dönemlerden Arkaik evreyi biliyoruz. Ancak anıtsal bir mimarisi yok. Klasik döneme ait sadece bir temenos duvarımız var ama Roma Çağı çok daha görkemli ve anıtsal mimari çok yoğun. Fakat bunların da üzerine gelen, az önce bahsettiğimiz gibi Hristiyan Roma'nın çok fazla tahribatı var ve geç anlamda burası bu evrede konutların bulunduğu bir kasabaya dönüşüyor.
Şu anda sözünü ettiğimiz en üst tabakadayız. Yaptığımız kazılar, M.S. sonra 2’nci yüzyıldan 6’ncı yüzyıla kadar devam eden Roma İmparatorluk Çağı evresidir. En son evre, Genç Antik Çağ ya da Bizans olarak adlandırılır ki bunların Apollon Smintheus ile alakası pek yok. Çünkü bunlar, Apollon Smintheus'a inanmayan tek tanrıya inan halk. Tek tanrıya inandıkları için pagan kültürünün izlerini siliyorlar, tapınağı yağmalıyorlar. Hatta onun taşlarını evlerinde kullanıyorlar. Artık burada bir tarım toplumu var. Ticaret yapan bir Romalı var. Fakat bunlar, Hristiyan Romalılar. Eğer bütünüyle bu alan ortaya çıkarılırsa Anadolu'nun Geç Antik Çağı, pek de Anadolu'da yaygın olmayan, üstü örtülen, kapatılan, pek rağbet görmeyen Genç antik çağ daha da fazla aydınlanmış olacak.” dedi. burasicanakkale
Bektaş Köyü Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Açılışı Gerçekleştirildi

Sayın Valimiz Doç. Dr. Ömer TORAMAN , eşi Neşe TORAMAN, Sayın Kaymakamımız Salih SAK,eşi Fatma Gül SAK, Ayvacık ilçesi Bektaş Köyü Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi açılış törenine katıldı.
Ayvacık ilçesi Bektaş Köyü Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi açılışı kapsamında, Kültürel Miras Atölyesi ile Yöresel Ürünler Üretim ve Satış bölümünün açılışı gerçekleştirildi. canakkalevaliligi
Çardak Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde Başpehlivanlık Feyzullah Aktürk'ün
.jpeg)
Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesinde düzenlenen 290. Tarihi Çardak Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde başpehlivanlığı Feyzullah Aktürk elde etti. Güreşlerde 400 güreşçi ve 35 başpehlivan yer aldı.
290. Tarihi Çardak Yağlı Pehlivan Güreşleri öncesinde Gazi Süleyman Paşa'nın mezarında dua edildi. Ardından Çardak Meydanı'ndaki Atatürk büstüne Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci ve güreş ağası Turgay Kılıç tarafından çelenk sunuldu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından katılımcılar, davul zurna eşliğinde güreş sahasına geçti.
Etkinlikte konuşan Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, Tarihi Çardak Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin bu yıl 290'ıncısını düzenlediklerini hatırlatarak, başta İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan olmak üzere kendilerine destek verenlere teşekkür etti.
Toplam 400 güreşçi ve 35 başpehlivan katıldığı güreşlerde başpehlivanlığı Feyzullah Aktürk kazandı.
Güreşleri, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, CHP Çanakkale Milletvekilleri Özgür Ceylan ve İsmet Güneşhan, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile çok sayıda davetli izledi. haberler
Kadın girişimcilere yeni bir kapı açıldı
Çanakkale’de Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin Kültürel Miras Atölyesi açıldı
Ayvacık ilçesinde, kadın girişimcilerin ve tarım alanındaki emeklerinin desteklenmesi amacıyla önemli bir adım atıldı. Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman ve eşi Neşe Toraman’ın katılımıyla düzenlenen açılış töreni, protokol üyelerinin de katılımıyla gerçekleştirildi.Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin Kültürel Miras Atölyesi, Bektaş Köyü'nde açıldı. Atölye, kadın girişimcilere tarım ve kültürel miras alanlarında eğitimler sunacak, el emeği ürünlerinin tanıtımını ve satışını destekleyecek. Kooperatifin bu yeni projeyle, yerel kültürün korunmasına ve tarımsal kalkınmanın teşvik edilmesine katkıda bulunması hedefleniyor. Açılışın ardından düzenlenen sergide, kooperatifin ürettiği çeşitli el emeği ürünler ve yerel tarım ürünleri katılımcılara tanıtıldı.
Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin Kültürel Miras Atölyesi’nin, Ayvacık’taki kadın girişimciler için bir umut ışığı olacağı ve bölgenin tarımsal kalkınmasına önemli katkılarda bulunacağı öngörülüyor. bogazgazetesi
Çanakkale'de baraj ve göletlere 1 milyon 750 bin sazan yavrusu bırakıldı

Çanakkale genelinde baraj ve göletlere, 'Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi' çerçevesinde 1 milyon 750 bin sazan balığı yavrusu bırakıldı. Öğrenciler de isim verdikleri balıkları bardak ile Atikhisar Barajı'na bıraktı.
Çanakkale genelinde baraj ve göletlere, 'Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi' çerçevesinde 1 milyon 750 bin sazan balığı yavrusu bırakıldı. Öğrenciler de isim verdikleri balıkları bardak ile Atikhisar Barajı'na bıraktı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi' çerçevesinde, Çanakkale genelinde baraj ve göletlere 1 milyon 750 bin sazan balığı yavrusu bırakıldı. Proje çerçevesinde Atikhisar Baraj gölündeki düzenlenen programa, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Seydi Ali Doyuk, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yiğit, İl Milli Eğitim Müdürü Mine Hayta, öğrenciler ve öğretmenler katıldı. 'Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi' çerçevesinde, Çanakkale'nin içme ve kullanma su ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı'na öğrencilerle birlikte İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan tarafından 250 bin yavru sazan bırakıldı. Öğrenciler de isim verdikleri balıkları bardak ile Atikhisar Barajı'na bıraktı. İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, "Bakanlığımızın Su Kaynaklarını Balıklandırma Projesi için arkadaşlarımızla birlikte bir etkinlik düzenledik. Edirne İl Tarım Orman Müdürlüğümüz bünyesinde İpsala'da bulunan su ürünleri yetiştirme istasyonunda yetişen, orada üretilen balıklarımız Marmara Bölgesindeki birçok ilimize gidiyor. Çanakkale ilimizde bunlardan bir tanesi. İlimize de orada üretilen 10 milyon balıktan 1 milyon 750 bin balık bugün getirildi. Tüm ilimiz genelinde bu balıklandırmayı yapıyoruz. Atikhisar barajımıza da 250 bin adet balığı bırakıyoruz. Bugün burada biraz daha farkındalık olması amacıyla çocuklarımızla beraber bir etkinlik düzenledik çünkü bakanlığımızın bu projesinin amacı sürdürülebilirlik, gelecek nesillere sağlam bir doğa bırakmak onlara güzel bir çevre bırakmak bu yüzen biz geleceğimizi geleceğimizle beraber çocuklarımızla yapalım onları da bu projeye dahil edelim istedik" dedi. Çanakkale il genelinde 8'i baraj gölü ve 21'i gölet olmak üzere toplam 29 su kaynağına 1 milyon 750 bin sazan balığı yavrusu bırakıldı. kamu3
Tuzla'da Sera Naylonu Teslim Töreni

Ayvacık ilçesine bağlı Tuzla Köyünde Sera Naylonu Teslim Töreni gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve İl Özel İdare destekleriyle yürütülen "Seralar Kaplansın, Üretim Şahlansın Projesi" kapsamında "Sera Naylonu Teslim Töreni" gerçekleştirildi. Törene, Vali Doç. Dr. Ömer Toraman, Bayramiç Kaymakamı Emrah Bütün, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Tarım Kredi Kooperatifi yetkilileri ve üreticiler katıldı.
Çanakkale’de çeşitli nedenlerle hasara uğramış, yıpranmış, ekonomik ömrünü tamamlamış ve bu nedenlerden dolayı üretime ara verilmiş ya da yılın her ayında üretim yapılamayan örtü altı yapılarının, plastik örtü materyali değiştirilerek tekrar üretime kazandırılması ve tüketicilerin ihtiyaç duyduğu sebze ve meyvelerin üretim arzının devamlılığının sağlanması amacıyla "Seralar Kaplansın, Üretim Şahlansın Projesi" uygulanmaya başlandı. Yüzde 50 hibe ile il genelinde 12 ilçeden 77 kişiyle 114 dekarlık alanda projeden faydalandı.
Vali Doç. Dr. Ömer Toraman, Ayvacık ilçesine bağlı Tuzla Köyü’nde faaliyet gösteren ve ‘Seralar Kaplansın Üretim Şahlansın Projesi’nden yararlanan kadın üretici Filiz Yoldaş’a ait serayı ziyaret ederek proje ve üretim süreci hakkında bilgi aldı. Düzenlenen programda projeden yararlanan 12 üreticiye sera naylonlarını teslim eden Vali Doç. Dr. Ömer Toraman, üreticilere bereketli üretim ve bol kazanç temennisinde bulundu. İHA
Karaköy Göleti'nde Son Aşamaya Gelindi

Bayramiç ilçesine bağlı Karaköy köyünde yapımına başlanan Karaköy Göleti'nin gövde inşaatı tamamlanmak üzere. Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ tarafından yapılan gölet, 9 bin 380 dekar zirai araziye su sağlayacak ve ülke ekonomisine yıllık 9 milyon 270 bin lira katkı sağlayacak.
(DSİ) Genel Müdürlüğünce yapımı sürdürülen gölet, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde 9 bin 380 dekar zirai araziye su sağlayacak.
Gövde hacmi 705 bin 553 metreküp olan gölet inşaatı tamamlandığında 9 bin 380 dekar zirai arazi suyla buluşacak.
Ülke ekonomisine yıllık 9 milyon 270 bin lira katkı verecek proje kapsamında inşa edilen gölet, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde, 39 metre yüksekliğe ve 5 milyon 317 bin metreküp su depolama hacminde olacak. sondakika
ÇOMÜ Otizm ve Müzik Yaz Okulu öğrencilerinden gala konseri

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Devlet Konservatuarı tarafından düzenlenen Otizm ve Müzik Yaz Okulu öğrencileri, gala konseri gerçekleştirdi
(ÇOMÜ) Devlet Konservatuarı yürütücülüğünde otizmli bireylerin ve ilgili toplulukların ihtiyaçlarını karşılamak, destek sağlamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla organize edilen ve eğitim verilen Otizm ve Müzik Yaz Okulu öğrencileri tarafından gala konseri gerçekleştirildi.
ÇOMÜ Troya Kültür Merkezinde gerçekleşen gala konserini Vali ,ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekan V. Otizm ve Müzik Yaz Okulu Düzenleme Kurulu Başkanı Didem Çetinkaya, akademisyenler, aileler ve öğrenciler izledi.
Otizm ve Müzik Yaz Okulu öğrencileri tarafından verilen gala konserini ilgi ile izleyen Vali İlhami Aktaş, Otizm ve Müzik Yaz Okulu öğrencileri tarafından verilen gala konserinin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, öğrencilere başarılar diledi. sondakika
Geyikli Tarım ve Kırsal Yaşam Fuarı ziyaretçilerini ağırlıyor
Geyikli ilk kez düzenlenen Geyikli Tarım ve Kırsal Yaşam Fuarı’nın açılışı yapıldı.
Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ve protokol üyeleri tarafından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Açılışın ardından protokol üyeleri stantları gezerek ürünler hakkında detaylı bilgi aldı.
Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu yaptığı açıklamada; “Geyikli ilk kez düzenlenen Geyikli Tarım ve Kırsal Yaşam Fuarının açılışını Çanakkale Milletvekilimiz Sn. Ayhan Gider’in katılımıyla davetli misafirlerimizle ve değerli halkımızın katılımıyla gerçekleştirdik. Katılımın yoğun geçtiği fuarın çiftçilerimize verimli olacağını düşünüyorum. Halkımıza ve esnafımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Tarım sektöründeki yenilikler ve kırsal yaşamla alakalı birçok konunun ele alındığı fuarda, yöresel lezzetlerde tanıtılarak damak tadına sunuldu. canakkalehaber
Geyikli'ye zeytinyağı müzesi kuruluyor
Geyikli’de Tarihi Hamam’ın bulunduğu alanda Zeytinyağı Müzesi açılması planlanıyor. Proje, turizmi canlandırmayı hedefliyor.
Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergun Çağman Esirgemez, Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu'nu ziyaret etti. Görüşmede, Geyikli'nin turizmdeki potansiyeli ve geleceği ele alındı. Ziyaretin önemli gündem maddelerinden biri de Tarihi Hamam’ın bulunduğu alana Zeytinyağı Müzesi kurulması planı oldu.
Başkan Oruçoğlu, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, Tarihi Hamam’ın bulunduğu alana Zeytinyağı Müzesi yapmayı planladıklarını belirterek, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Esirgemez'e desteklerinden dolayı teşekkür etti. Oruçoğlu, “Geyiklimizin turizm geleceğini konuştuk. Zeytinyağı Müzesi projesi için destek alacağız. Sayın Müdürümüze beldemize gösterdiği ilgi için teşekkür ederim” dedi.
Geyikli’de turizmi canlandıracak olan bu proje, bölgenin tarihi ve kültürel mirasını öne çıkararak, ziyaretçilere zengin bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Müzede, Zeytinyağı üretiminin tarihçesi ve süreçleri sergilenecek. Proje hayata geçtiğinde, Geyikli'nin turistik cazibesi artacak. haberekspres
26 günde salatalık, 30 günde marul üretiyor
.jpeg)
Lapseki ilçesinde 10 yıldır üreticilik yapan Hanife Kartal, topraksız tarım konusunda edindiği tecrübeleri marul ve salatalık yetiştiriciliğinde kullanmaya başladı.
Üretici Hanife kartal, Lapseki’de 2 yıl önce 1 dönüm üzerinde topraksız sulu tarımla marul üreticiliğine başladı. Gelen talep üzerine topraksız sulu tarımla salatalık üretimine de geçti. Üretici Hanife Kartal, topraksız sulu tarımla farklı ürünler yetirmek konusunda ar-ge çalışması yaparken, bu alanda daha çok bilgi sahibi olmak için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Lapseki Meslek Yüksekokulu‘ndan Organik Tarım okumaya başladı. Üretici Hanife Kartal, bu girişimciliğiyle bölgedeki diğer kadın çiftçilere de örnek oldu.
1 dönüm alan üzerinde topraksız tarımla marul ve salatalık üretimi yapan üretici Hanife Kartal, topraklı tarımla 70 günde ürettiği marulu topraksız tarımla 26 günde, 60 günde ürettiği salatalığı ise 30 günde üretiyor.
Topraksız tarımla marul ve salatalık üreticiliği yapan Hanife Kartal, 10 yıldır tarımla uğraştığını belirterek, “Maliyetlerin artması üzerine bir araştırmaya girdim. Karşıma topraksız tarım çıktı. Topraksız tarımın avantajlarını araştırdım. Avantajların gayet iyi olduğunu, birim alandan çok fazla verim olduğunu, sağlıklı ve kaliteli ürün alındığını öğrendim. Yaklaşık iki senedir topraksız tarımla uğraşmaya başladım. Topraksız tarım, topraklı tarıma göre çok avantajlı. İlaç girdi olayı çok az. Özellikle su tasarrufu yapıyorsunuz. Küresel ısınmadan dolayı suyun önemi daha çok arttı. Su hayattır. Bu sistemde yüzde 90 su tasarrufu sağlanıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Lapseki Meslek Yüksekokulu‘ndan Organik Tarım okuyorum. Bu işe başladıktan sonra kendimi daha fazla nasıl geliştirmeliyim diye düşünürken sınavlara girdim. Bu bölüme yerleştim. Hocalarımın tavsiyesi üzerine daha güzel bilgilerle işimi ilerletiyorum. Önce marulla başladık. Daha sonra artan talep üzerine salatalık üretimini devam ettirmeye başladık. Yaklaşık bir dönüm üzerinde çalışmalarımız var. Önce açık alanda başladık. Üretimimizi 12 aya ilerletmek istediğimiz için yarı kapalı, yarı açık alanda devam ediyoruz. Altı ay açık, altı ay kapalı olarak sistemimiz çalışıyor. Salatalık yetiştiriciliğimizde aylık 1.5-2 ton civarında bir verim alıyoruz. Marulda da 30 günde bir hasadımız var. Salatalık da toprağa göre çok hızlı bir gelişim sağladık 26’ncı gün hasata başladık. Toprakta bu 60-70 güne varabiliyordu. Marulda da aynı şekilde 45 ile 60 günde hasat olurken, biz 30 günde hasatımızı yapıyoruz. Birim alandan çokça ve kaliteli sağlıklı ürünler elde ediyoruz. Kadın çiftçi olarak çevreme etkisi oldu. Olumlu tepkiler alıyorum ve herkese öneriyorum. Kesinlikle kendilerine inansınlar, inanmak başarının yarısıdır. Umutlarını ve inançlarını hiçbir zaman kaybetmesinler” dedi. bogazgazetesi
Ayvacık Taşboğaz ve Naldöken'de Asfalt Yama Çalışmaları

2024 yılı Yatırım Programı kapsamında il genelinde gerçekleştirilen asfalt yama çalışmalarında Çanakkale İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Ekipleri, Ayvacık ilçesi Taşboğaz ve Naldöken Köyünde çalışmalarına başladığı bildirildi. demokrat
Transmark, Çanakkale Ayvacık’da jeotermal sondaj planlıyor

Transmark Turkey Gülpınar Yenilenebilir Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından, Çanakkale, Ayvacık'ta yeni bir jeotermal kaynak arama sondajı planlanıyor.
Transmark Turkey Gülpınar Yenilenebilir Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından, Çanakkale ili Ayvacık ilçesi Yukarıköy Mahallesi’nde yeni bir jeotermal kaynak arama projesi hayata geçiriliyor. Proje, Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından verilen 4.256,85 hektarlık İR:17/44 nolu Jeotermal Kaynaklar İşletme Ruhsatı kapsamındaki sahada gerçekleştirilecek. Çalışmalar, ruhsat sahasının 96.530,12 metrekarelik 2 nolu poligonunda yer alacak.
Proje için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 25 Mart 2021 tarihli ve EÜ/10096-2/04841 numaralı üretim lisansı verilmiş durumda. Sondaj faaliyetlerinde 2.500 metre derinliğe ulaşılması planlanmakta olup, uygun sıcaklık ve debide jeotermal akışkan bulunması halinde üretim kuyusu olarak kullanılacak. Proje kapsamında toplam 10 sondaj noktası belirlenmiştir: 3 reenjeksiyon kuyusu, 5 üretim kuyusu ve 2 yedek kuyu. Mevcut durumda bir reenjeksiyon ve bir üretim kuyusu bulunmaktadır. Çıkarılan jeotermal akışkanın uygun olması halinde, ünite-2’de kullanılacaktır.
Sondaj çalışmalarının, mevsimsel şartların elverişli olması halinde, 180 iş günü içinde tamamlanması planlanıyor. Çalışmalar süresince sahada farklı zamanlarda 10 personel görev yapacak. İşletme aşamasında ise 3 vardiya halinde toplam 12 personel çalıştırılması öngörülüyor. jeotermalhaberler
2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak OSB için ön talep toplanıyor

jeotermal kaynaklı Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB'nin, Çanakkale domatesi ve fasulye başta olmak üzere sebze, meyve üretimini ve pazarlama imkanlarını artırması bekleniyor
İl Özel İdaresi, Ayvacık Belediyesi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Ticaret Borsası ortaklığında 13 Temmuz 2023'te tüzel kişilik kazanan OSB'de, jeotermal ısıtmalı, tam otomasyonlu, topraksız, modern ve teknolojik seralarda örtü altı bitkisel üretim yapılması planlanıyor.
Kuzey Ege'de deniz kıyısına yakın Tuzla, Kocaköy ve Gülpınar köyleri arasında 2 milyon 500 bin metrekare alandaki sera parselleri, en az 3 bin, en fazla 10 bin metrekare olacak.
İhtisas konusuna uygun sanayi tesislerinin de yer alacağı bölge, idari ve sosyal hizmet, teknik altyapı ve eğitim alanları ile tır parkının yanı sıra plan dahilinde yol, sera ısıtma hattı, atık su, içme, sulama ve kullanma suyu, yağmur suyu drenaj hattı, doğal gaz, elektrik, telekomünikasyon ve internet bağlantısı sağlanıp yatırımcıya hazır olarak teslim edilecek.
Son yıllarda hizmete alınan 1915 Çanakkale Köprüsü, Ayvacık-Küçükkuyu tünelleri ve çevresindeki otoyollarla önemli ulaşım avantajına sahip olacak OSB'nin, özellikle coğrafi işaret tescilli Çanakkale domatesi ile fasulye başta olmak üzere sebze, meyve üretimini ve pazarlama imkanlarını artıracağı öngörülüyor.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra 2 yıl içinde faaliyete başlaması planlanan OSB için ön taleplerin toplanmasında son gün 14 Haziran olarak açıklandı.
- "Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla buranın idaresini sağlayacağız"
Ayvacık Kaymakamı Salih Sak, AA muhabirine, Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB'nin bölgenin doğal kaynakları ve tarım faaliyetlerinin bir araya geleceği çok değerli bir yatırım olduğunu söyledi.
OSB'de 50 sera ve 20 sanayi parseli kurulmasının planlandığını belirten Sak, şöyle devam etti:
"Çanakkale'de, Ezine Gıda İhtisas OSB'den sonra Ayvacık ilçemizde de jeotermal kaynaklı ihtisas OSB tüzel kişilik kazandı ve kuruldu. Resmi olarak talep toplama aşamasındayız. Çok kıymetli bir proje. Neden kıymetli? Bir kere yenilenebilir enerji kaynaklarıyla buranın idaresini sağlayacağız. 2 bin 500'den fazla insana iş imkanı sağlayacak. Her alanda önemli bir yatırım olacak. Çok kısa sürelerde yatırım maliyetlerinin geri dönüşü hasebiyle yatırımcı için çok cazip olacak bölgemiz. Hem körfezin güzel manzarasıyla hem Avrupa'ya ve İstanbul pazarlarına yakınlığıyla yatırımcı için ciddi cazibe merkezi. Talepleri de yoğun olarak almaktayız. Yatırımcılarımızı bu güzel, potansiyeli yüksek, karlı bölgeye bekliyoruz."
Söz konusu alanın, jeotermal elektrik santrallerinin, sıcak su kaynaklarının bulunduğu, doğal kaynaklar bakımından önemli güce sahip bir bölge olduğunu dile getiren Sak, seraları yılın 4 ayı jeotermal ısıyla iklimlendirerek ürünleri verimli hale getirmeye çalışacaklarını ifade etti.
OSB'nin istihdama sağlayacağı katkıya dikkati çeken Sak, "Yörük ablalarımız, teyzelerimiz orada sosyal güvenceye kavuşacaklar, maaşlı çalışacaklar. Ayvacık'ın özellikle Yukarıköy, Çamkalabak, Gülpınar, Kocaköy ve civardaki köylerimizin kadınları çok çalışkan. Bunu bütün Çanakkale ve Türkiye bilir. Hatta fasulyesiyle, domatesiyle meşhurdur bu bölge. Onlar burada iş imkanı bulacaklar. Burada sosyal güvenceleriyle çalışmış olacaklar." diye konuştu.
Sak, OSB alanının seralar faaliyete geçtikten sonra genişlemesinin mümkün olabileceğini de sözlerine ekledi. bizimsakarya
Ayvacık Balaban'da köy hayrı hasreti sona erdi
Ayvacık İlçesine bağlı Balabanlı Köyünde, Muhtar Hasan Ayan’ın organizesinde uzun yıllardır yapılmayan köy hayrı yaklaşık 5000 misafirin katılımıyla gerçekleştirildi.
Ayvacık Balabanlı Köyünde uzun zamandır köy hayrı yapılmıyordu. Balabanlı Köyü Muhtarı R. Hasan Ayan ve Muhtar heyetiyle birlikte aldıkları bir karar ile köy hayrı etkinliğini uzun zamandan sonra yeniden düzenledi. Köylerde yapılan bu tür etkinlikler köylünün birlik ve beraberliğini pekiştirmek, geçmişten gelen örf ve adetleri yeniden yaşatmak için özel günlerdir. Yıllar sonra Balabanlı Köyünde yapılan etkinliğe muhtarlık 5000 kişilik bir yemek hazırlattı.
Balabanlı Köyü Muhtarı R. Hasan Ayan yaptığı açıklamada; ‘’Biliyorsunuz uzun yıllardır bu köy hayırı etkinliğini gerçekleştiremiyorduk. Bu sene başlayarak yeniden bu etkinliği geleneksel hale getireceğiz şimdi yaptığımız bu etkinliğe Muhtarlığımız ve komşularımızla birlikte günler öncesinden hazırlıklar yaptık yine bu etkinlik için 18 küçükbaş ve 2 adet büyükbaş hayvan kurban kestik. Mevlidi şerifin okunmasından sonra yemek ikramımızı yaptık” dedi.
.jpeg)
“5000 kişilik yemek hazırladık” diyen Muhtar Ayan sözlerinin devamında; “Gelen misafirlerimiz komşu köylerden İlçe merkezimizden ve İl merkezimizden geldiler ve köyümüzün güzelliklerini de görmüş ve köyümüzü tanımış oldular. Ben Köy Muhtarı olarak şunu belirtmek istiyorum, bu etkinliğimizin ilgi görmesi hem beni hem de köylülerimizi fazlasıyla memnun etmiştir. Bu etkinlikte bizi yalnız bırakmayan başta Ayvacık İlçe Kaymakamı Salih Sak Bey olma üzere İlçe Jandarma Komutanımız Eren Arslantaş’a, Assos ve Gülpınar Jandarma Komutanlarımıza, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas ve il teşkilatına, İl Genel Meclisi Üyesine, AK Parti Ayvacık İlçe Başkanı Kemal Solak ve teşkilatına mevkidaşım olan köy muhtarlarımıza özetle tüm misafirlerime teşekkür ediyorum’’ sözlerine yer verdi. canakkaleolay
Ayvacık’ta Jeotermal OSB ön talep almaya başladı
Çanakkale Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas Sera (Jeotermal Kaynaklı) Organize Sanayi (TDİOSB), yatırımcı taleplerini almaya başladı.
Ayvacık ilçesinde, tarıma dayalı ihtisas sera (jeotermal kaynaklı) organize sanayi bölgesi olan Çanakkale Ayvacık TDİOSB, yatırımcı taleplerini almaya hazır hale geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tüzel kişilik kazandırdığı bu bölge, modern teknolojiye dayalı sera alanları ve sanayi tesisleri için özel olarak tasarlandı ve yatırımcı taleplerini toplamaya başladı.
Çanakkale Ayvacık TDİOSB Müteşebbis Heyetinin aldığı karar doğrultusunda, 15 Nisan 2024 - 14 Haziran 2024 tarihleri arasında ön talep toplama süreci başlamıştır. Yatırım yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin başvuru talepleri istenilen belgeler ile Çanakkale Ayvacık TDİOSB Bölge Müdürlüğü'ne yapılacaktır.
Ayvacık ilçe sınırlarımız içerisinde yer alan organize sanayi bölgesi toplam büyüklüğü 2 milyon 423 bin 625 metrekare olup, örtü altı bitkisel üretim için modern teknolojik seraların kurulmasını hedeflenmektedir. Bunun yanında ihtisas konusuna uygun sanayi tesisleri için parseller ayrılarak üretime destek verilmiştir. Sanayi bölgesinde yapılacak olan seralar için en az 10.000 m2, ihtisas sanayi parselleri içinde en az 3000 m2 olarak yer aldı. Yatırımcılar, yatırım yapacakları parsel sayıları ve büyüklükleriyle ilgili müteşebbis heyeti tarafından yapılacak değişikliklere hak sahibidirler.
Çanakkale Ayvacık TDİOSB içinde yer alacak olan, idari ve sosyal hizmet alanları, teknik altyapı alanları, tır parkı ve eğitim alanları da tamamlanarak, tüm parsellerin başına yol, sera ısıtma hattı, atıksu, içme suyu, sulama ve kullanma suyu, yağmur suyu drenaj hattı, doğalgaz, elektrik, telekom ve internet bağlantıları getirilerek yatırımcılara hazır bir şekilde teslim edilecek. canakkaleolay
Ahmetçe ve Naldöken Köylerinde Hayır Yapıldı
Ayvacık Kaymakamı Salih Sak, Ahmetçe ve Naldöken Köylerinde geleneksel olarak düzenlenen köy hayırları etkinliğine katıldı.
Ayvacık Kaymakamı Salih Sak köy hayırlarının düzenlenmesinde emeği geçen Ahmetçe Köy Muhtarı Süleyman Çelik, Naldöken Köy Muhtarı Turgay Bulayır'a ve köy halkına teşekkür etti. caninsesi
“Yılın 11 ayı üretim yapılması planlanmakta”

Çanakkale Ticaret Borsası’nda 2024 Nisan Ayı Meclis Toplantısı için bir araya geldiler
Çanakkale Ticaret Borsası 2024 Nisan Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Birol Çetin Başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ve Meclis Üyelerinin katılımları ile 2024 Mart Ayı Meclis Kararı, Mart Ayı Mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı ve Nisan Ayı Faaliyetleri, gündemiyle hayata geçirildi.
Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, “Ticaret Borsası olarak kümelenerek güçlerini birleştiren, ülkemizin kalkınmasına, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat hedeflerine, tarım sanayi entegrasyonunun gelişmesine katkı sağlayan TDİOSB’leri desteklemeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Borsamızın kurucu ortağı olduğu ve Yönetim Kurulunda yer aldığımız yaklaşık 2.423 dekar alanda kurulması planlanan, bölgemizde yılda 65 bin ton yaş meyve sebze üretimi, öncelik genç ve kadın çiftçilerde olmak üzere doğrudan 2.500 kişiye istihdam sağlanması hedeflenen Çanakkale Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB ile ilgili kesin talepleri toplamaya başladık. Çanakkale Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB bünyesindeki modern teknolojik seralarda, ısıtmanın jeotermal kaynak kullanılarak gerçekleştirilmesi ile seracılık faaliyetlerinde önemli bir maliyet oluşturan ısıtma giderlerinin düşürülmesi ve yılın 11 ayı üretim yapılması planlanmaktadır” dedi. canakkalegundem
Ayvacık Kaymakamı Sak’tan Üreten Eller Kooperatifine ziyaret
Ayvacık Kaymakam’ı Salih Sak, Eşi Fatma Gül Sak ile birlikte Gülpınar Köyümüzde faaliyet gösteren Gülpınar Üreten Eller Kadın Kooperatifini ziyaret etti.
Ayvacık Kaymakamı Salih Sak, eşi Fatma Gül Sak ile birlikte Gülpınar köyünde faaliyet gösteren Gülpınar Üreten Eller Kadın Kooperatifini ziyaret etti. Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Burçin Işık, ipek böceği kozasını ham madde olarak kullanarak elde ettikleri ürünler hakkında Kaymakam Sak’a bilgi verdi.
Kaymakam Sak “ Biz Ayvacık Kaymakamlığı olarak bu tür çalışmalarda her zaman destek veriyoruz. Kadınlarımız burada bir araya gelerek hem bulundukları bölgenin tanıtımını yaparak, aile bütçelerine katkıda bulunmalarını takdir edecek bir davranıştır” Diyen Kaymakam Sak “Kooperatif yönetimine çalışmalarında başarılar dileyerek desteklerinin devam edeceğini” vurguladı. canakkaleonay
Ezine Gıda İhtisas OSB’de Meslek Yüksekokulu kuruldu

Çanakkale’nin Ezine ilçesinde bulunan Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde Meslek Yüksekokulu kuruldu.
Konuya ilişkin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden (ÇOMÜ) yapılan açıklamada," Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ezine Meslek Yüksekokulu’nu Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu’na dönüştürerek gıda sektörüne nitelikli eleman yetiştirmeye ve bölgedeki sanayinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olacak olan bu dönüşümle birlikte, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde hızla yükselen ve faaliyete geçen fabrikalar ile yakın iş birliği içinde gıda teknolojisi ve organize sanayi bölgesindeki yan alanlarda eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı faaliyetleri yürütülecektir. Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu’nda; Gıda ve yan sektörlerine yönelik en güncel bilgi ve becerilerle donatılmış elemanlar yetiştirilecek, Ar-Ge çalışmaları ile gıda teknolojilerinin geliştirilmesine katkıda bulunulacak, staj ve işbaşı eğitim imkanları ile mezunların istihdamı garanti altına alınacak, bölgedeki sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü yetiştirilecektir. Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu ile gıda sektöründe kalifiye eleman açığı kapatılacak, bölgesel kalkınmaya katkı sağlanacak, üniversite-sanayi işbirliği en üst düzeye çıkarılacak. Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu’nun avantajları güçlü sanayi bağlantıları, nitelikli eğitim kadrosu, modern laboratuvarlar ve atölyeler, staj ve işbaşı eğitim imkanları, istihdam garantili tematik meslek yüksekokulu projesi. Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu’na nasıl başvurabilirim? 2024-2025 eğitim yılı için başvurular önümüzdeki aylarda başlayacak. Detaylı bilgi için https://www.comu.edu.tr/ web sitesini ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu, gıda sektöründe geleceğe yön verecek nitelikli elemanlar yetiştirmeye hazır. Gıda sektöründe geleceğe yatırım yapmak için Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu’nu seçin!" ifadeleri kullanıldı. iha
“Ankara-İzmir arası 3 saat 30 dakikaya düşecek”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattının tamamlanmasıyla “Ankara-İzmir arası 14 saat olan seyahat süresi ise 3 saat 30 dakikaya düşecek.
Projenin bir bölümünü 2026, tamamını ise 2027 yılında bitirmeyi hedeflediklerini ifade eden Bakan Uraloğlu, 508 kilometre uzunluğundaki projemiz kapsamında Emirdağ, Afyonkarahisar, Uşak, Alaşehir, Salihli, Manisa, Muradiye, Ayvacık, Emiralem ve Menemen İstasyonları olacak şekilde 10 istasyon tasarladıklarını söyledi. 40,7 kilometre uzunluğunda 49 tünel, 25,5 kilometre uzunluğunda 67 viyadük, 81 köprü, 781 menfez ve 177 üstgeçit ile 244 adet altgeçit inşa edileceğini belirten Uraloğlu, “Ankara-İzmir hızlı tren projesinin tamamlanması ile mevcut demiryolu bağlantısıyla 824 kilometre olan mesafe 624 kilometreye inecek.” diye konuştu. canakkalegundem
Gezici bavul müze okullarda
Troya Müzesi’nin gezici okul müzesi olan “Sınıf Arkadaşım Homeros” okulları gezmeye devam ediyor.
Troya Müzesi tarafından faaliyete geçirilen gezici okul müzesi Çanakkale’de okulları gezmeye devam ediyor. “Sınıf Arkadaşım Homeros” gezici müzesi, Çanakkale Ayvacık Tuzla İlkokulu’nda öğrenciler ile bir araya geldi.Troya Müzesi ziyareti sosyal medya hesaplarından; “Sınıf Arkadaşım Homeros” gezici bavul müzemiz dün #Çanakkale Ayvacık, Tuzla İlkokulu öğrencileri ile bir araya geldi. Köy sınıfının duvarında şöyle yazıyordu: “Cumhuriyet Bize Emanet”.Gördük, emin dolduk;Cumhuriyet pırıl pırıl bu çocuklara emanet.Cumhuriyet pırıl pırıl öğretmenlerimize emanet.Cumhuriyet biz müzecilere emanet!Cumhuriyet hepimize emanet!Bizi ağırladıkları için Tuzla İlkokulu idarecilerine ve öğretmenlerine sonsuz teşekkürler.Çocuklar, Dikkat! Sizin sınıfınıza da müze gelebilir’’ sözleriyle duyurdu. canakkalekalem
ACI KAYBIMIZ ...

Köyümüz eşrafından Hasan Şen vefat etti
Bir müddetden beri hastanede tedavi görmekte olan değerli köylümüz Hasan Şen, yoğun tedavi ve bakıma rağmen kurtarılamıyarak Hakk'ın Rahmetine kavuşmuştur, kendisine Rabbimizin engin merhamet ve affı'nı, Geride kalan yakınlarına Sabr-ı cemil, muhterem tüm köylümüze başsağlığı dileriz
.JPG)

Özgünel'in yakınları burada taziyeleri kabul etti.
Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel'in cenazesi Babakale Köyü Camisinde ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında toprağa verildi.
Törene, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez ve Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük'ün yanı sıra birlikte çalıştığı mesai arkadaşları, bölgedeki arkeolojik kazılarda görevli kazı başkanları, arkeologlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Arkeolog Özgünel'in cenazesi ilk olarak, 1980 ve 2019 yılları arasında kazı başkanlığını yürüttüğü Ayvacık'ın Gülpınar köyündeki Apollon Smintheion Antik Kentine getirildi.
Burada yapılan duanın ardından Babakale köyündeki cenazeye geçildi.
Ankara'da önceki gün vefat eden Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel, çok sevdiği Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde toprağa verildi.
Ankara'da önceki gün vefat eden Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel, çok sevdiği Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde toprağa verildi.
Arkeolog Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel'in cenazesi Babakale'de toprağa verildi
Özgünel'in yakınları burada taziyeleri kabul etti.
Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel'in cenazesi Babakale Köyü Camisinde ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında toprağa verildi.
Törene, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez ve Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük'ün yanı sıra birlikte çalıştığı mesai arkadaşları, bölgedeki arkeolojik kazılarda görevli kazı başkanları, arkeologlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Arkeolog Özgünel'in cenazesi ilk olarak, 1980 ve 2019 yılları arasında kazı başkanlığını yürüttüğü Ayvacık'ın Gülpınar köyündeki Apollon Smintheion Antik Kentine getirildi.
Burada yapılan duanın ardından Babakale köyündeki cenazeye geçildi.
Ankara'da önceki gün vefat eden Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel, çok sevdiği Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde toprağa verildi.
Ankara'da önceki gün vefat eden Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel, çok sevdiği Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde toprağa verildi.
Arkeolog Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel'in cenazesi Çanakkale'de toprağa verildi
Özgünel'in yakınları burada taziyeleri kabul etti.
Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel'in cenazesi Babakale Köyü Camisinde ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında toprağa verildi.
Törene, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez ve Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük'ün yanı sıra birlikte çalıştığı mesai arkadaşları, bölgedeki arkeolojik kazılarda görevli kazı başkanları, arkeologlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Arkeolog Özgünel'in cenazesi ilk olarak, 1980 ve 2019 yılları arasında kazı başkanlığını yürüttüğü Ayvacık'ın Gülpınar köyündeki Apollon Smintheion Antik Kentine getirildi.
Burada yapılan duanın ardından Babakale köyündeki cenazeye geçildi.
Ankara'da önceki gün vefat eden Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel, çok sevdiği Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde toprağa verildi.
Arkeolog Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel'in cenazesi Çanakkale'de toprağa verildi
Özgünel'in yakınları burada taziyeleri kabul etti.
Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel'in cenazesi Babakale Köyü Camisinde ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında toprağa verildi.
Törene, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez ve Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük'ün yanı sıra birlikte çalıştığı mesai arkadaşları, bölgedeki arkeolojik kazılarda görevli kazı başkanları, arkeologlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Arkeolog Özgünel'in cenazesi ilk olarak, 1980 ve 2019 yılları arasında kazı başkanlığını yürüttüğü Ayvacık'ın Gülpınar köyündeki Apollon Smintheion Antik Kentine getirildi.
Burada yapılan duanın ardından Babakale köyündeki cenazeye geçildi.
Ankara'da önceki gün vefat eden Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel, çok sevdiği Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde toprağa verildi.
2024 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının başlatmış olduğu Geleceğe Miras Projesi kapsamında Assos'ta en uzun kazı sezonunu tamamladıklarını belirten Arslan, kazıları aralık ayının sonuna kadar devam ettirdiklerini ifade etti.
Bu süreçte Assos'taki kazı çalışmalarının kentin farklı noktalarında yürütüldüğüne ve önemli buluntulara ulaşıldığına işaret eden Prof. Dr. Arslan, "Bunların ilki Athena tapınağında bulundu. Akropoliste bu alanın kullanımına ilişkin araştırmalar yapıldı ve bu araştırmalar sırasında da caminin hemen arkasında erken Osmanlı dönemine ait küçük bir hamam bulundu. Bu hamamın özelliği, gerek 'cehennem' dediğimiz alttan ısıtma sistemleri, gerekse suyun kullanılması gibi bütün bu teknik konuların çok iyi anlaşılmasına imkan veren bir örnek. Ortaya çıkarılan hamamın, özellikle erken dönem Osmanlı mimarisi örnekleri için küçük ama oldukça iyi korunmuş bir örnek olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu.
Nurettin Arslan, hamamda özellikle soyunma bölümü denilen bölümdeki zeminde kullanılan bir mermer parçasının bilim dünyası için ayrı bir önem taşıdığına işaret etti.
Bu mimari parçada bir yazıtın yer aldığını anlatan Prof. Dr. Arslan, şöyle devam etti:
"Bu yazıt milattan sonra 480 yılına tarihleniyor ve İmparator Zeno iktidarına denk geliyor. Yazıtta anlatılanlar arasında vergilendirme ve mali yönetim, adli uygulamalar, kentsel ve kırsal düzenlemeler, arazi mülkiyeti ve yönetimi konularında çok fazla bilgi içeriyor ve bu yazıtın çözümleme süreci devam ediyor. Bittiği zaman da burada anlatılanlar bilim dünyasına tanıtılacaktır."
Arslan, hamamdaki buluntuların da çok önemli olduğunu hatırlatarak, "Bunlar birkaç tane 1. Murat dönemine ait sikke ve birkaç seramik parçası. Aynı zamanda da bu hamamın yapım tekniği planı tipik olarak erken Osmanlı dönemi hamamını yansıtıyor. Bu hamamın, tahminimize göre cami ve köprüyle birlikte 1. Murat dönemi olduğu için 14'üncü yüzyıla ait bir örnek olduğunu söyleyebiliriz." dedi. haberturk
Assos Antik Kenti'nde ABD'li arkeologların 1800'lü yıllarda ilk kez gerçekleştirdiği kazılara, uzun bir aranın ardından 1981'de yeniden başlandı. Bölgede Türk bilim insanlarınca 44 yıldır kazı yürütülüyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, AA muhabirine, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve İÇDAŞ'ın ana sponsorluğunda kazıya devam ettiklerini söyledi.
Antik Çağ'da "Troas" olarak adlandırılan bölgenin güney ucunda volkanik bir tepenin zirvesi ile yamaçlarını kapsayan alanda, Yunanistan'ın Midilli Adası'nın karşısında kurulan kent, asırlar boyunca kesintisiz birçok medeniyete ev sahipliği yaptı.
Assos kazılarında erken Osmanlı dönemine ait hamam bulundu
Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırları içinde kalan Assos'ta, erken Osmanlı dönemine ait hamam bulundu.
2024 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının başlatmış olduğu Geleceğe Miras Projesi kapsamında Assos'ta en uzun kazı sezonunu tamamladıklarını belirten Arslan, kazıları aralık ayının sonuna kadar devam ettirdiklerini ifade etti.
Bu süreçte Assos'taki kazı çalışmalarının kentin farklı noktalarında yürütüldüğüne ve önemli buluntulara ulaşıldığına işaret eden Prof. Dr. Arslan, "Bunların ilki Athena tapınağında bulundu. Akropoliste bu alanın kullanımına ilişkin araştırmalar yapıldı ve bu araştırmalar sırasında da caminin hemen arkasında erken Osmanlı dönemine ait küçük bir hamam bulundu. Bu hamamın özelliği, gerek 'cehennem' dediğimiz alttan ısıtma sistemleri, gerekse suyun kullanılması gibi bütün bu teknik konuların çok iyi anlaşılmasına imkan veren bir örnek. Ortaya çıkarılan hamamın, özellikle erken dönem Osmanlı mimarisi örnekleri için küçük ama oldukça iyi korunmuş bir örnek olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu.
Nurettin Arslan, hamamda özellikle soyunma bölümü denilen bölümdeki zeminde kullanılan bir mermer parçasının bilim dünyası için ayrı bir önem taşıdığına işaret etti.
Bu mimari parçada bir yazıtın yer aldığını anlatan Prof. Dr. Arslan, şöyle devam etti:
"Bu yazıt milattan sonra 480 yılına tarihleniyor ve İmparator Zeno iktidarına denk geliyor. Yazıtta anlatılanlar arasında vergilendirme ve mali yönetim, adli uygulamalar, kentsel ve kırsal düzenlemeler, arazi mülkiyeti ve yönetimi konularında çok fazla bilgi içeriyor ve bu yazıtın çözümleme süreci devam ediyor. Bittiği zaman da burada anlatılanlar bilim dünyasına tanıtılacaktır."
Arslan, hamamdaki buluntuların da çok önemli olduğunu hatırlatarak, "Bunlar birkaç tane 1. Murat dönemine ait sikke ve birkaç seramik parçası. Aynı zamanda da bu hamamın yapım tekniği planı tipik olarak erken Osmanlı dönemi hamamını yansıtıyor. Bu hamamın, tahminimize göre cami ve köprüyle birlikte 1. Murat dönemi olduğu için 14'üncü yüzyıla ait bir örnek olduğunu söyleyebiliriz." dedi. haberturk
Assos Antik Kenti'nde ABD'li arkeologların 1800'lü yıllarda ilk kez gerçekleştirdiği kazılara, uzun bir aranın ardından 1981'de yeniden başlandı. Bölgede Türk bilim insanlarınca 44 yıldır kazı yürütülüyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, AA muhabirine, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve İÇDAŞ'ın ana sponsorluğunda kazıya devam ettiklerini söyledi.
Antik Çağ'da "Troas" olarak adlandırılan bölgenin güney ucunda volkanik bir tepenin zirvesi ile yamaçlarını kapsayan alanda, Yunanistan'ın Midilli Adası'nın karşısında kurulan kent, asırlar boyunca kesintisiz birçok medeniyete ev sahipliği yaptı.
Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırları içinde kalan Assos'ta, erken Osmanlı dönemine ait hamam bulundu.
Assos kazılarında erken Osmanlı dönemine ait hamam bulundu
Faaliyete geçecek OTB ile ekseriyeti kadın olmak üzere 2 bin 500'den fazla insana iş imkanı sağlayacak çok kıymetli bir projenin çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. Kaz Dağlarının eteğindeki Ayvacık Organize Tarım Bölgesi; jeotermal kaynak potansiyeli, zengin işgücü kaynağı, Avrupa pazarına coğrafi yakınlık gibi özellikleri ile ön plana çıkmaktadır."
Ayvacık ilçesi Tuzla ve Gülpınar köylerinin sınırları içinde kalan 2bin 500 dekar alanda oluşturulacak OTB için Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ile Ayvacık Kaymakamlığı ve Belediyesince hazırlanan proje, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce de destekleniyor.
OTB'de sera işletmeleri, sulama, gübreleme, otomasyon ve dezenfeksiyon alanları, sanayi alanında ise ürün tasnif, ambalaj ve paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, sıvı karbondioksit ve kuru buz üretme tesisleri, ürün işleme ve kurutma tesisleri yer alacak.
Organize sanayi bölgesi için etüt çalışmalarının MTA tarafından tamamlandığını belirten Kaymakam Sak şunları kaydetti:
"Ekipler bölgede yaptığı çalışmalar neticesinde sondaj kuyuları için rapor hazırlayacak. Söz konusu rapor içerisinde yeni jeotermal kaynak üretim kuyularının yerleri belirlenecek. Ardından ise sıcak su sondaj çalışmalarına başlanacak. Ayvacık'ta faaliyete geçecek jeotermal kaynaklı sera OTB ile hem bölgede yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade edilmesi sağlanacak hem de bölgede kurulacak modern teknolojik seralar ile tarımsal üretim faaliyetleri de değer kazanacak, ülkemizin ihracatına olumlu katkı sunacaktır.
Çanakkale Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ayvacık Kaymakamı Salih Sak, Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas Sera OTB'nin kurulması için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü ifade etti.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından sıcak su arama etüt çalışmaları ve genel yerleşim planının da tamamlanan projenin tamamlanmasıyla bölgede 2 bin 500'den fazla kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.
Ayvacık'ta jeotermal kaynaklı OTB'nin kurulması için etüt çalışmaları tamamlandı