Ana Sayfa         Hakkımızda        HAVA DURUMU        RADYO-TV        İletişim

Kategoriler
İstanbul Hal Fiyatları


TUZLA KÖYÜ


TUZLA TARİHİ


HARİTA-COGRAFİ YAPI-İKLİM-NUFUS-TANITIM

Ulaşım haritası


Bölgenin uzaydan görünümü


TUZDAĞI


DOGAL ZENGİNLİKLER


TARİHİ ZENGİNLİKLER


TUZLA RESİMLERİ


YEREL ADETLER-YEMEK-MÜZİK

Köy Hayırları


Deve güreşi


Tuzla Deve Güresi


KOMŞU KÖYLER


Çanakkale’nin Yöresel Ürünleri


EĞİTİM

Tuzla İlköğretim Okulu


Küçüklere tavsiye siteler


ZİRAAT-HAYVANCILIK

Faydalı ziraat linkleri


Ziraat Yardımcısı


Ziraat Hatıraları


LİNKLER


PRATİK BİLGİLER


TUZLA OVASI


ÇANAKKALE SAVAŞLARI HATIRASI

Fatihin Topları


TUZLADAN HATIRALAR


ESKİ ÇANAKKALE HATIRALARI


SAMSUN AYVACIK


KIZILCATUZLA BÜYÜKLERİ


  Anket
Sitemizin tasarımını nasıl buldunuz ?


     Anket Sonuçları

  Sayaç
Şu An 1148
Tekil
Bugün 26
Toplam 26
Sayfa Görüntülenme
Bugün 50
Toplam 1127036


PRASA
PIRASA
Ülkemizde kışlık sebzeler grubunda yer alan pırasa iki yıllık bir sebzedir.Birinci yıl yenilen uzun yapraklı gövde oluşur, ikinci yıl çiçek açar ve tohum bağlar.Pırasa esas itibari ile pişirilerek tüketilir.Soğanla aynı familyaya bağlı olduğundan çok ortak özellikleri vardır, ancak baş bağlamaz ve yenen kısmı gövde ve yapraklarıdır.Kara ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde sebze üretiminin önemli bir kısmını oluşturur.
İKLİMİ
Pırasa serin iklimden hoşlanan bir sebzedir.Yetiştirme döneminde sıcaklığın 15-25 derece olmasını ister. Yüksek sıcaklıklardan fazla hoşlanmaz,Sıcaklığın artması kalite ve gelişmeye olumsuz etki yapar.2-3 derecelerde büyüme gelişme devam eder, ancak 0 derecede durur.

TOPRAK İSTEĞİ
Pırasalar her toprakta yetiştirebilmekle beraber nemli,humuslu ve besin maddelerince zengin tınlı-killi topraklar idealdir.Topraktaki humusun artması kaliteyi yükseltir.Toprak PH sı 6-6,5 civarında olmalıdır.Pırasa yetiştiriciliğinde asitli topraklardan kaçınılmalıdır.Toprakta besin maddeleri açısından azot eksik olmamalıdır.
SONBAHAR SÜRÜMÜ
Tarla sonbaharda derince sürülüp ilkbahara kadar kesekli bırakılır.Dikimden önce toprak tavında iken 20 cm derinlikte pullukla tekrar sürülür.Diskaro geçirilerek, tırmıkla düzeltilir.
GÜBRELEME
Toprağın yapısına ve içerdikleri besin maddelerine göre değişmekle beraber sonbaharda derin sürümden önce dekara 2,5 -3 ton yanmış ahır gübresi verilmelidir.
SENTETİK GÜBRE
Gübrelemeden önce toprak tahlilleri yaptırmak ve bu sonuçlara göre gübreleme yapmak gerekir.
GÜBRELEME ZAMANI
Süper fosfatın tamamı dikimden önceki toprak sürümünde pulluk altına verilmelidir.Potasyum sülfatın tamamı ile azotlu gübrenin 1/3ü amonyum sülfat olarak dikim ile birlikte verilmelidir.Azotlu gübrenin 1/3 ü amonyum nitrat olarak dikimden 2 ay sonra , kalan 1/3 lük kısmı ise yine amonyum nitrat olarak ikinci gübrelemeden bir ay sonra uygulanmalıdır.
MÜNAVEBE
Pırasa dikilecek tarlada 4-5 yıl aynı familyaya ait soğan , sarımsak ve pırasa yetiştiriciliği yapılmamış olmalıdır.Aksi taktirde o familyaya ait hastalık ve zararlıların toprağa yerleşmesi ve hep aynı besin maddelerinin tüketilmesi, toprağın bu yönden zayıflamasına neden olmaktadır.
FİDE İLE ÜRETİLİR.
Pırasa üretimi tarlaya doğrudan tohum ekimi ve fideden yetiştiricilik şeklinde yapılır.Ancak fide ile üretim en geçerli olan yetiştirme yöntemidir.
TOHUM EKİM ZAMANI
Fide ile yetiştiricilikte pırasa tohumları mart-mayıs ayları arasında soğuk yastıklarda 5 cm ara ile açılan çizilerin üzerine metrekareye 8-10 g olacak şekilde sıkça ekilmelidir.Tohum ekiminden sonra tohumların üzerine 1 cm kalınlığında harçtan kapak atılır, bastırılır ve ince süzgeçli kova ile yeterince sulanır.Bu sulama aynı zamanda tohumların çimlenmesi için gerekli rutubeti sağlayacaktır.Normal şartlarda pırasa tohumları 10-12 gün içinde çimlenirler.
SEYRELTME VE YABANCI OT MÜCADELESİ
Fidelikte; seyreltme,yabancıot mücadelesi ve sulama işlerine devam edilir.Fideler, tohum ekiminden 10-12 hafta sonra kurşun kalem (0,8-1 cm) kalınlığında ve 17-20 cm boyunda olurlar.Bu dikim için uygun bir büyüklüktür.Fidelerin yastıktan kolayca sökülebilmesi için yastıklar bir akşam önceden sulanmalıdır.
KÖK VE YAPRAK BUDAMASI
Pırasa kökleri tarlada hazırlanan tahta ve masuralar üzerine sıra arası 30 cm , sıra üzeri 15 cm olacak şekilde açılan çukurlara dikilir.Dikimden önce , dikim kolaylığı sağlamak amacıyla kök ve yaprakların 1/3 ü kesilerek budama yapılmalıdır.Fide dikimi, haziran-ağustos ayları arasında yapılır ve dikimden sonra bolca can suyu verilir.Dönüme 20.000. civarında fide dikilir.
DOĞRUDAN TOHUM EKİMİ
Doğrudan tohum ekiminde hazırlanan tahta veya masuralar üzerinde 30 cm aralıklarla hazırlanan sıralara 1-2 cm derinliğe tohum ekimi elle veya makine ile yapılmalıdır.Daha sonra tarlada fideler 15 cm sıra üzeri mesafe bırakılarak seyreltilir.
SU LAMA VE ÇAPALAMA İŞLEMLERİ
İlk can suyundan 3-4 gün sonra mutlaka ikinci bir sulama yapılmalıdır.İkinci sulamadan 10 gün kadar sonra yağmur yağmadığı taktirde üçüncü bir sulama ve hava şartlarına göre bütün gelişme süresince 1-2 hafta ara ile sulama yapmak pırasanın istenilen şekilde gelişmesi için şarttır.Sulamalardan sonra toprağı havalandırmak ve yabancı ot mücadelesi için çapa yapılması,tarladaki bakım işleri arasında sayılabilir.
YABANCI OT MÜCADELESİ
Pırasada yabancı ot kontrolü çok önemlidir.Pırasa küçük bir bitki halinde iken yabani otlarla rekabet edemez,Bu kontrol yabancı otlar yolunarak yada çapalanarak yapılır.
GÖVDE BEYAZ OLMALIDIR
Pırasada beyaz kısmın uzun olması aranan bir özelliktir.Bu bir çeşit özelliği olmakla birlikte yetiştirme esnasında gövdenin tabandan itibaren toprakla örtülmesi ile bu uzunluğu bir miktar arttırmak mümkündür.Bu amaçla yaz sonu, erken sonbaharda pırasaların gövdeleri toprakla örtülüp beyaz kısmın uzunluğu arttırılabilir.
VERİM
Pırasalarda hasat , çeşitlere göre değişmekle beraber gövde kalınlığı 2,5-3,5 cm olduğu zaman yapılmalıdır.Genelde geniş alanda hasat 1-2 kez , bahçe sebzeciliğinde ise 5-6 kez yapılır.Pırasanın verimi çeşitlere göre farklılık göstermekle beraber dekara 2-5 ton arasında değişmektedir.Pırasalar , piyasaya yıkanmış, temizlenmiş, kökleri kısaltılmış,yaprakların 1/3 ü kesilmiş olarak 10-15 kg lık demetler halinde gönderilir.
KALİTE SINIFLAMASI
Pırasaların yenebilir kısmın uzunluğu , beyaz kısmın uzunluğu ve soğan başı oluşturup oluşturmama gibi özellikler kalite unsurları içinde yer almaktadır.
Türk standartlarına göre birinci sınıf pırasalarda beyaz kısım tüm uzunluğun en az üçte biri veya yenilebilir kısmın en az yarısı kadar uzunlukta olmalıdır.
İkinci sınıf pırasalarda ise tolerans arttırılarak beyaz kısım, tüm uzunluğun en az dörtte biri veya yenilebilir kısmın en az üçte biri uzunlukta olması gerekmektedir.
Pırasalarda en az bulunması gereken çap ise 1 cm olarak belirlenmiştir.




 



  Duyurular
  TUZLA 2019 GÜZ DEVE GÜREŞLERİ (Lütfen tıklayın)

  2019 Tuzla Köy Hayrı (Lütfen tıklayın)

  Resim Galerisi
 



































































Site içi Arama
   

E-posta Bülteni
   


Tasarım & Programlama: Met Web Tasarım