Ana Sayfa         Hakkımızda        HAVA DURUMU        RADYO-TV        İletişim

Kategoriler
İstanbul Hal Fiyatları


TUZLA KÖYÜ


TUZLA TARİHİ


HARİTA-COGRAFİ YAPI-İKLİM-NUFUS-TANITIM

Ulaşım haritası


Bölgenin uzaydan görünümü


TUZDAĞI


DOGAL ZENGİNLİKLER


TARİHİ ZENGİNLİKLER


TUZLA RESİMLERİ


YEREL ADETLER-YEMEK-MÜZİK

Köy Hayırları


Deve güreşi


Tuzla Deve Güresi


KOMŞU KÖYLER


Çanakkale’nin Yöresel Ürünleri


EĞİTİM

Tuzla İlköğretim Okulu


Küçüklere tavsiye siteler


ZİRAAT-HAYVANCILIK

Faydalı ziraat linkleri


Ziraat Yardımcısı


Ziraat Hatıraları


LİNKLER


PRATİK BİLGİLER


TUZLA OVASI


ÇANAKKALE SAVAŞLARI HATIRASI

Fatihin Topları


TUZLADAN HATIRALAR


ESKİ ÇANAKKALE HATIRALARI


SAMSUN AYVACIK


KIZILCATUZLA BÜYÜKLERİ


  Anket
Sitemizin tasarımını nasıl buldunuz ?
     Anket Sonuçları

  Sayaç
Şu An 171
Tekil
Bugün 105
Toplam 105
Sayfa Görüntülenme
Bugün 169
Toplam 1178060


Turp yetiştiriciliği
Turp yetiştiriciliği

Turp özellikle kış aylarında meze ve salatalarda kullanılan iştah açıcı bir sebze. Daha çok Osmaniye'nin Kadirli ilçesiyle özdeşleşen bir bitki olmasına rağmen turp aslında Türkiye'nin hemen her yerinde kolaylıkla yetiştirilebilir.

Turp, Türkiye'de bütün yıl boyunca yetiştirilebilen ve her ortama rahatlıkla uyum sağlayan bir bitki türü. Tadı ve kendine has kokusu ile salatalarda garnitür olarak kullanılan ya da iştah açıcı olarak yenen turpun bazı ülkelerde yemeği de yapılıyor.

Turp, yüksek miktarda C vitamini ve sülfür içeriyor. Turp, halk arasında bademcik iltihaplarının tedavisinde idrar söktürücü olarak da kullanılır. Bronşit, safra kesesi iltihabı ve öksürük gibi durumlarda da turp yararlıdır.

Türkiye'de 3 çeşit turp üretiliyor: Fındık turpu, kestane turpu ve bayır turpu.

FINDIK TURPU

Yuvarlak, basık-yuvarlak, uzun-yuvarlak ve uzun-silindirik şekillerde olur. Tane ağırlığı 5 ila 40 gram arasında değişir. Kabuğunun rengi kırmızı-beyaz arasıdır. Diğer turp türlerine oranla daha erken olgunlaşır.

KESTANE TURPU

Yuvarlak veya uzun-yuvarlak şekillidir. Tane ağırlığı 150 gramdan başlar bir kiloya kadar çıkabilir. Dış kabuğu beyaz veya sarımsı renktedir.

BAYIR TURPU

Yuvarlak ya da uzun-yuvarlak şeklinde gelişir. Bayır turpunun dış kabukları koyu siyah veya koyu kahverengi olur. Bu çeşit turplar büyüklüğü ile dikkat çeker. En küçüğü 200 gramdan başlar iki kiloya kadar çıkar.


BİTKİNİN YAPISAL ÖZELLİKLERİ

Kazık köklü bir bitki türü olan turp, kök ve toprak yapısına göre 10 ila 50 cm derinliğe inebilir. Bazı türlerinin üzerinde saçak kökler bulunur. Ancak saçak köklü turpların pazar değeri düşüktür. Bitkinin iç kısımlarında genç yapraklar, dışa doğru ise yaşlı yapraklar yer alır. Bitkinin yaprakları tüylü ve kabarcıklı şekildedir.

İKLİM İSTEĞİ

Turp, iklim bakımından serin ve ılıman havaları sever. Sıcak ortamlarda bitki üzerindeki yaprak sayısı artar. Yüksek hava sıcaklığı ve uzun gün şartları, turp bitkisini olumsuz şekilde etkiler. Turp, 7-12 saat uzunluğundaki günlerde daha kolay büyür.

TOPRAK ŞARTLARI

Turp bitkisi, toprak şartları bakımından çok seçicidir ve hafif bünyeli topraklarda yetişir. Ağır topraklar, bitkinin geç olgunlaşmasına ve çatlamasanı yol açar. Fındık turpu, tınlı-kumlu toprakdan hoşlanır. Bayır ve kestane turpuna ise tınlı-killi topraklar daha uygundur.

EKİM YÖNTEMİ

Turp bitkisi, tava ya da masura şeklinde yetiştirilir. Tava şeklindeki ekimde tohumlar toprağa serpme şekilde atılır. Masura ekimlerde ise tohumlar, masuraların boyun noktasına atılır. Makine ile de ekim yapmak mümkündür. Geniş alanlara ekim yapmak, tohumun ekim derinliğine ve sıklığına özen göstermek verim artışı için büyük önem taşır.
 

SULAMA VE ÇAPALAMA İŞLEMİ

Ekimin ardından bitkinin gelişim durumuna göre sulama ve çapalama gerekebilir. Geniş alanlarda yapılan ekimde yağmur yeterli olur. Ancak aşırı yağmur ya da aşırı sulama bitkiye zarar verir. Bitkinin yapraklarında çıkan zararlı otları temizlemek için 2 kez çapalama yapmak gerekir.

GÜBRELEME İŞLEMLERİ

Turp tarımında daha çok mineral gübre kullanılır. Organik gübreler, bitkinin yapraklarını büyütür, bu da turp kısmının küçük kalmasına yol açar. Toprak özelliklerine göre gübre miktarı değişir. Ancak kabaca dekar başına 6 kilogram azot, 4 kilogram fosfor ve 9 kilogram potasyum verilmesi önerilir.

TURP HASADI

Turp hızlı büyüyen bir bitkidir. Hasat zamanı, çeşitlerine göre değişir. Birçok kez hasat edilerek demet ya da dökme şekilde satılır. Eğer hasat zamanı geciktirilirse bitki koflaşır ve pazar değerini yitirir.           ulusaltarim

 




  Duyurular
  TUZLA 2019 GÜZ DEVE GÜREŞLERİ (Lütfen tıklayın)

  2019 Tuzla Köy Hayrı (Lütfen tıklayın)

  Resim Galerisi
 



































































Site içi Arama
 

E-posta Bülteni
 


Tasarım & Programlama: Met Web Tasarım