Ana Sayfa         Hakkımızda        HAVA DURUMU        RADYO-TV        İletişim

Kategoriler
İstanbul Hal Fiyatları


TUZLA KÖYÜ


TUZLA TARİHİ


HARİTA-COGRAFİ YAPI-İKLİM-NUFUS-TANITIM

Ulaşım haritası


Bölgenin uzaydan görünümü


TUZDAĞI


DOGAL ZENGİNLİKLER


TARİHİ ZENGİNLİKLER


TUZLA RESİMLERİ


YEREL ADETLER-YEMEK-MÜZİK

Köy Hayırları


Deve güreşi


Tuzla Deve Güresi


KOMŞU KÖYLER


Çanakkale’nin Yöresel Ürünleri


EĞİTİM

Tuzla İlköğretim Okulu


Küçüklere tavsiye siteler


ZİRAAT-HAYVANCILIK

Faydalı ziraat linkleri


Ziraat Yardımcısı


Ziraat Hatıraları


LİNKLER


PRATİK BİLGİLER


TUZLA OVASI


ÇANAKKALE SAVAŞLARI HATIRASI

Fatihin Topları


TUZLADAN HATIRALAR


ESKİ ÇANAKKALE HATIRALARI


SAMSUN AYVACIK


KIZILCATUZLA BÜYÜKLERİ


  Anket
Sitemizin tasarımını nasıl buldunuz ?
     Anket Sonuçları

  Sayaç
Şu An 673
Tekil
Bugün 108
Toplam 108
Sayfa Görüntülenme
Bugün 131
Toplam 1132277


Biga mutasarraflıgı

Bu makale; 1913 yılında (1329), İstanbul’da, Tefeyyüz Matbaası tarafından yayınlanan, Ali Tevfik’in “Mufassal Memalik-i Osmaniye’nin Coğrafyası” adlı kitabın, 312-342 sayfalarından “Hüdâvendigâr Vilayeti, Karesi ve Biga (Kal’a-yı Sultaniye) Mutasarrıflıkları” bölümünden, aslına uygun kalınarak, Günümüz Türkçesi’ne çevrilip, sadeleştirilerek hazırlanmıştır.

BİGA (KAL’A-YI SULTANİYE) MUTASARRIFLIĞI

Biga ve diğer adıyla Kal’a-yı Sultaniye Mutasarrıflığı, Karesi Mutasarrıflığı’nın yakınında yer alarak kuzeyi Marmara denizi ile Kal’a-yı Sultaniye Boğazı’na ve batısı Adalar Denizi’ne  sahildir. Güneybatı nihayetinde Anadolu yarımadasının en batı noktası olan Baba Burnu teşkil eder. Seniçe Burnu dahi Kal’a-yı Sultaniye Boğazı’nın Adalar Denizi cihetinde bir çıkıntı hasıl etmiştir.

Yüzölçümü 7000 km².olarak , nüfus miktarı dahi 140.000’den aşkındır.

Biga Mutasarrıflığı arazisi düzlük olup, yalnız güneyinde Edremit körfezi mevcuttur. Bu körfezin kuzeyinde Kaz dağı ve Biga kasabası etrafında Aladağ adındaki dağ vardır.

Marmara Denizi’ne su veren Kocaçay denilen Kaz dağı suyu ve önceki adıyla Garanik ve Adalar Denizi’ne akan Köse deresi, mutasarrıflığın nehirleri arasında sayılır.

Bunlardan Kocaçay, Kazdağı eteklerinden doğan ve sağ ve solundan bir takım dereleri alır ve Biga kasabası yanından geçer.

Köse deresi dahi Baba Burnu kuzeyinde denize dökülür. Kal’a-yı Sultaniye Mutasarrıflığı arazisi münbit ve mahsuldar olup, her çeşit tarım ürünleri yetişir. Bununla beraber Adalar Denizi cihetinde palamut ağaçları çoktur. Zeytin ağaçlarının dahi çokluğundan dolayı zeytinyağı mebzuldür. Oralarda âlâ üzüm dahi hasıl olur.

Bu sancak dahilinde imal edilen halıları sağlamlığı ile bilinir ve çanak, çömlek edavatı meşhurdur. Lakin tuz imalini değiştirmedikleri cihetle tevcihat-ı amiye zayi ve gayb etmiştir.

İdari Yapısı

İşbu mutasarrıflık Biga, Lapseki, Ezine, Ayvacık kazalarını müştemildir. Mutassarrıfı Kal’a-yı Sultaniye şehrinde (Bugünkü Çanakkale), oturup, İzmit Mutasarrıfı gibi Sancağı idare etmektedir. Adı geçen kazalardan Biga kazası birinci ve diğerleri üçüncü sınıf kaymakamlıkları ile idare edilmektedir

 

 

Ayvacık Kasabası

Kızılca Tuzla denilen Ayvacık kazasının idare merkezi olarak makro livanın güney semtinde ve 15 saat kadar uzağındadır. Kazanın 76 köyü olup arazisi münbittir. Başlıca ürünleri çeşitli hububat ile palamut, zeytin ve üzümden ibarettir.

 

 ??????? ????? ::: Kızılcatuzla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mukataan

 




  Duyurular
  TUZLA 2019 GÜZ DEVE GÜREŞLERİ (Lütfen tıklayın)

  2019 Tuzla Köy Hayrı (Lütfen tıklayın)

  Resim Galerisi
 



































































Site içi Arama
 

E-posta Bülteni
 


Tasarım & Programlama: Met Web Tasarım